• Novinky

          • Stredoškolská odborná činnosť
            • Stredoškolská odborná činnosť

              4. 4. 2017

              Naši riešitelia stredoškolskej odbornej činnosti si veľmi dobre počínali i v krajskej súťaži, ktorá sa konala dňa 30.03.2017 v SOŠ v Galante. Súťažili sme dvoch súťažných odboroch a to poľnohospodárstvo a biológia. Umiestnenia boli veľmi dobré, čo nasvedčovalo tomu, že práce boli kvalitné, ale postúpenie z jednotlivých odborov je možné iba pre prvé dve práce. Jednotliví žiaci nakoľko mali práce po odborno-metodickej stránke kvalitne vypracované a obhajoby vykonali na požadovanej úrovni, tak sa umiestnili nasledovne:

              2. miesto (poľnohospodárstvo): Jozef Viskupič: Vyhodnotenie pestovania repky olejnej v podniku Agrofarm Borová. Postupuje do celoslovenskej súťaže.

              3. miesto: Adam Banci (poľnohospodárstvo): Vyhodnotenie pokusov s pestovaním carosella v roku 2016

              4. miesto: Martin Ištok (biológia): Využitie mykorízy v poľnohospodárstve. Áno alebo nie?

              Zúčastneným riešiteľom ďakujeme za príkladnú reprezentáciu a postupujúcemu prajeme veľa úspechov i v celoslovenskej súťaži.

          • Včelári bilancovali
            • Včelári bilancovali

              27. 3. 2017

              Skorá jar je pre včelárov typická prvou prehliadkou včelstiev. Jej výsledky sú potrebné nielen pre uplatňovanie ďalších chovateľských postupov, ale i podkladom pre správu o stave včelstiev, ktoré sa preberajú na členskej schôdzi.

              Výročná členská schôdza Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Trnave sa konala dňa 26.03.2017 v aule SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave, na ktorej okrem obvyklého programu boli pripomenuté ďalšie úspechy v ocenení medoviny spoločnosti Apimed z Dolnej Krupej, ktorej zakladatelia majú veľa spoločného práve i s našou školou. Za dôležitú súčasť schôdze z odborno-metodického hľadiska sme považovali odbornú prednášku pána RNDr. Václava Švamberka z Českej republiky z problematiky apiterapie na tému Včelie produkty a ich vplyv na zdravie človeka. Prednáška okrem toho, že nám poskytla mnoho dôležitých informácií a bola prepojením školského vzdelávacieho programu so včelárskou praxou bola i predpremiérou Svetového dňa apiterapie, ktorý pripadá na deň 30. marca 2017.

              (foto: Igor Fajčík)

          • Stredoškolská odborná činnosť
            • Stredoškolská odborná činnosť

              17. 3. 2017

              Dňa 16. marca 2017 prebehlo školské kolo SOČ. I keď v tomto roku sa ho zúčastnil menší počet žiakov komisia mohla konštatovať, že práce sa vyznačovali kvalitou nielen po odborno-metodickej stránke, ale zahŕňali prvky inovácií, experimentálnej činnosti a medzinárodnej spolupráce so vzdelávacími a výrobnými inštitúciami.

              Do krajskej súťaže SOČ postúpili tri práce do dvoch odborov od nasledovných riešiteľov:

              Jozef Viskupič: Vyhodnotenie pestovania repky olejnej v podniku Agrofarm Borová

              Adam Banci: Vyhodnotenie pokusov s pestovaním carosella v roku 2016

              Martin Ištok: Využitie mykorízy v poľnohospodárstve. Áno alebo nie?

              Zúčastneným riešiteľom ďakujeme za vyvinutú aktivitu a prajeme im veľa úspechov v krajskej súťaži.

            • 15. 3. 2017

                         V nedávnych dňoch v talianskom periodiku Il Picentino bol publikovaný odborný článok zástupcu riaditeľa školy, Jána Piešťanského pod názvom Príklad medzinárodnej spolupráce: skúšky pestovania tekvicovitých na Slovensku.
                          Pri spolupráci s Talianskom sme sa orientovali na overovanie možností pestovania vybraných kultivarov cukiet a carossella (kríženec melóna s uhorkou uvedený na obrázku). Tento druh spolupráce je zameraný i odborno-didakticky. V rámci združenia vzdelávacích zariadení pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka EUROPEA Slovakia spolupracujeme so združením EUROPEA Italia, ktorej predsedom je hlavný školský inšpektor pre poľnohospodárske vzdelávanie Giuseppe Murolo podporujúci nielen medzinárodnú spoluprácu, ale dbajúci o to, aby odborní učitelia i žiaci cestou vykonávania hlavne individuálnej praxe sa zameriavali na uplatňovanie inovácií v rámci medzinárodnej spolupráce. Práve pán Murolo bol iniciátorom toho, aby o našich aktivitách sa dozvedeli talianski pestovatelia uvedených druhov poľnohospodárskych kultúr.

          • Finále projektu Made in Italy
            • Finále projektu Made in Italy

              14. 3. 2017

                    V Taliansku v roku 2015 bol vyhlásený projekt "Made in Italy", v rámci ktorého talianske školy si hľadajú zahraničných partnerov, s ktorými spolupracujú v konkrétnej oblasti, pričom propagujú i inú vybranú oblasť, v našom prípade agropotravinársky sektor na území zahraničného partnera.
                    Naša škola bola požiadaná realizátorom projektu I.I.S.S. Caramia - Gigante Locorotondo - Alberobello (BA) , že v podmienkach školy budeme overovať možnosti pestovania talianskych zelenín v našich klimatických podmienkach, pričom s výsledkami oboznámime partnerskú školu z Talianska. Tá ako reciprocitu urobí návštevu našej partnerskej školy a oboznámi nás s tradičnými, regionálnymi agropotravinárskymi komoditami. viac v článku tu

          • KRAJSKÉ KOLO 18. ROČNÍKA SÚŤAŽE MLADÝ EKOFARMÁR
            • KRAJSKÉ KOLO 18. ROČNÍKA SÚŤAŽE MLADÝ EKOFARMÁR

              14. 3. 2017

              Dňa 9.3. 2017 sa v Strednej odbornej škole poľnohospodárstva a služieb na vidieku a Školskom Hospodárstve v Trnave,
              konala krajská súťaž Mladý ekofarmár, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu, a športu SR.

              Súťažilo 10 žiakov z Trnavskej a Dunajsko Stredskej školy v piatich disciplínach počínajúc praktickou časťou a končiac vedomostným testom.

              Celkovou víťazkou sa stala Natália Baničová, na druhom mieste sa umiestnila Lenka Petrovičová (obe z našej školy) a tretí skončil Ondrej Boltvan z Dunajskej Stredy.

              Do Slovenského kola okrem uvedených postupuje aj náš Matúš Goláň.

              Blahoželáme víťazom a držíme palce v celoslovenskom finále v Pruskom.

            • 24. 2. 2017

              Ak ste úspešní vo výrobe, tak sa presadíte na trhu práce. Ak dosiahnete úspechy vo vzdelávaní, a nemusí to byť iba vo výchovno-vzdelávacom procese, ale i v mimoškolských aktivitách, tak dokážete motivovať veľa partnerov k spolupráci so školou. Hoci pestovanie zeleniny a umelecká činnosť nie sú kľúčovými faktormi vo vzdelávaní odborných, či všeobecnovzdelávacích predmetov rozvoj medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti neustále motivuje ľudí túto spoluprácu propagovať. Pestovanie mnohých zelenín v spolupráci s Talianskom motivovalo našu bývalú učiteľku, Ing. Vieru Benčatovú vyhotoviť malé umelecké dielo. Niekedy je na škodu, že spoluprácu si viac cenia v zahraničí alebo ľudia mimo školy ako tí, ktorí by mali byť nápomocní pri skvalitňovaní nami prezentovaných aktivít.

                                                            

            • 31. 1. 2017

               

              Pokiaľ sa rozhodujete kam na strednú školu vypočujte si rozhovor, v ktorom sa dozviete viac o úspechoch našich študentov v chove cudzkrajných zvierat a aj o rovnomennom štúdijnom zameraní, ktorý od septembra študujú študenti na našej škole.
              Vypočujte si rozhovor tu

               

          • Vianočné prianie
            • Vianočné prianie

              22. 12. 2016

              Blížia sa krásne chvíle Vianočné,
              prežite ich v láske, šťastí a hlavne spoločne.
              Nie sú dôležité dary,
              a v novom roku nech sa Vám vždy darí.
              Zdravie nech slúži k spokojnosti
              a dom, aby ste mali vždy plný radosti.
              Prajeme Vám nech sú aj tieto Vianoce plné spokojnosti, radosti,
              bohaté na krásne momenty a splnené priania.
              Všetko najlepšie do nového roku 2017

                                            želajú zamestnaci a žiaci školy.

          • Deň kynológie a výstava ovocia a zeleniny
            • Deň kynológie a výstava ovocia a zeleniny

              10. 10. 2016

              Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave ku Dňu župy pripravila aktivity v oblasti kynológie a výstavu ovocia a zeleniny z úrody našich záhrad.

                   V tento významný deň navštívila školu riaditeľka Talianskeho  kultúrneho inštitútu v Bratislave pani Antonia Grande / foto druhá zľava/, ktorá vyslovila uznanie prezentácie žiakov a pedagógov poľnohospodárstva a kultúry pri príležitosti Dňa Trnavského samosprávneho kraja.