• Novinky

          • Naj Agro dievča a Naj Agro chlapec
            • Naj Agro dievča a Naj Agro chlapec

              14. 1. 2016

              Školské kolo súťaže Naj Agro dievča a Naj Agro chlapec prebehlo v decembri a máme víťazov:

              dievčatá: 1. miesto - Martina Andrášiová
                             2. miesto - Klára Fančovičová
                             3. miesto - Klaudia Gunišová - nahradnik
               
              chlapci: 1. miesto - Jozef Viskupič
                           2. miesto - Nikolas Bohunický

                           3. miesto - Adam Baranovič - nahradnik

              Gratulujeme a držíme palce v ďalších kolách! :-)

              Do galérie Naj Agro dievča a Naj Agro chlapec  boli pridané fotografie.

            • Projektová súťaže z nemeckého jazyka

              22. 12. 2015

                V mesiaci december sa žiačky 4. Ročníka  zapojili do projektovej súťaže z nemeckého jazyka, ktorú usporiadalo jazykové vydavateľstvo HUEBER. Do súťaže sme poslali projekty:

              a)      V kategórii PLAGÁT: Mode in der Geschichte (Klaudia Palšovičová, Nikola Zvolenská, Lujza Mária Kovalčíková, Zdenka Košútová)

              b)      V kategórii ARTEFAKT: - Mein Traumhaus (Lucia Ševčeková)

                

            • Sponzorský dar

              10. 11. 2015

              Dňa 10. 11. 2015 daroval do školského akvária 7 kusov rybiek pán Miroslav Slamka z Trnavy, za čo mu ďakujeme.

              Jeho prispením sme spestrili sortiment chovaných rybiek, čím akvárium získalo na atraktivite.

              Ing. Ľudovít Škrabák
              riaditeľ školy

               

                                                           

          • Príhovor riaditeľa školy na otvorení šk. roka 2015/2016
            • Príhovor riaditeľa školy na otvorení šk. roka 2015/2016

              4. 9. 2015

              Vážení rodičia, milí žiaci,
              Vážený pedagogický zbor,

              Dnes sa otvorili brány všetkých stredných škôl na Slovensku a my v tunajšej škole začíname už 93 školský rok. Na jeho prahu vítam predovšetkým Vás žiakov druhého, tretieho, štvrtého ročníka a osobitne vítam žiakov prvého ročníka, ktorým sa dnes začína stredoškolské štúdium.

              Na začiatku nového školského roka zvyknem zdôrazňovať, že poľnohospodárstvo je najkrajšou profesiou, ale potrebuje kus sebazapretia, sebadisciplíny a lásky k pôde, rastlinám, zvieratám a prírode. Preto Vás, budúcich odborníkov v tejto oblasti čakajú nemalé výzvy pri dorábaní bezpečných potravín a zachovaní trvalo udržateľného rozvoja.

                          Tieto atribúty nie sú cudzie Vám žiakom školy, ktorí ste počas letných prázdnin zabezpečovali chov zvierat v chovateľskom krúžku, agrotechnické práce v botanickej záhrade, výzdobe trnavskej brány a tým, ktorí ste pripravovali zvieratá na 10. Národnú výstavu zvierat Agrokomplex 2015. Že Vaša práca priniesla úspechy, môžeme vidieť mimo iného na historicky prvom mláďati gekončíka nočného a hlavne štyroch oceniach, vrátane čestného uznania ministra pôdohospodárstva SR v spomínanej národnej výstave zvierat.

              Tak naše žiačky Dovalovská, Sklenárová, Izakovičová a Fajnorová okúsili ako chutí prvé, druhé a dve tretie miesta kolekcie zvierat holsteinskeho dobytka nášho úspešného školského hospodárstva. Blahoželám Vám a som rád, že náš šľachtiteľský chov patrí k dlhoročným vystavovateľom na najvyššom poľnohospodárskom podujatí SR. 

                          V medzinárodnom meraní sa nám núka možnosť súťažiť v rámci Europey Internationale v Luxembursku v novembri tohto roka, ďalej získať grant v niektorých z našich súťaži a absolvovať prax v špičkovej bavorskej firme HORSCH.

                          Počas prázdnin sme ukončili patronát nad višňovým sadom v projekte Privátne višne, dokončili sme drtenie konárov a zrealizovali malý environmentálny projekt vo vlastnej réžii na zachytávanie dažďových vôd v školskej záhrade. V rámci spolupráce so združením Slovenský cesnak, sme sa zúčastnili na Kráľovskom festivale cesnaku a v projekte Digitálne učivo na dosah – riadený prístup k digitálnemu vzdelávaciemu obsahu sme zabudovali body a ich riadenie z dátového centra Ministerstva školstva. 

                          Júl a august boli pre nás mesiace, keď sme zberali úrodu hustosiatych obilovín a pripravovali senáž a siláž na ďalšie krmné obdobie. Keď spomínam ďalšie obdobie, bude to aj rozšírenie našej ponuky študijných odborov od budúceho školského roka o chov cudzokrajných zvierat. Tým portfólio študijného programu bude obsahovať osem študijných odborov, resp. zameraní.

                          Milí žiaci, od zajtrajšieho dňa začíname vyučovanie v tomto školskom roku, preto Vám v mene pedagogického zboru chcem zaželať úspešný školský rok 2015/2016, veľa výborných študijných, školských a mimoškolských úspechov, aby Vaše výsledky tešili nielen Vás, Vašich rodičov, ale aj nás pedagógov, ktorí sa podieľame na Vašej výchove a vzdelávaní.

          • Príprava krmovín
            • Príprava krmovín

              4. 9. 2015

              Dni prázdnin sú už za nami a s nimi aj práce pri zbere krmovín na zimné obdobie.

              29. augusta sme na školskom hospodárstve ukončili silážovanie kukurice, ktorému predchádzalo senážovanie a sušenie sena. Kvalitná krmovinová základňa je jedným z najvýznamnejších činiteľov úžitkovosti našich zvierat, o čom svedčí aj najvyššia kvalita predávaného mlieka zo šľachtiteľského chovu kráv.

              Do galérie Krmivá boli pridané fotografie.

          • Náš ďalší úspech na Národnej výstave
            • Náš ďalší úspech na Národnej výstave

              4. 9. 2015

              Pred tromi týždňami sme na tejto stránke informovali o príprave našich zvierat na Národnú výstavu, počas výstavy Agrokomplex 2015 v Nitre.

              Na toto podujatie sme sa zamerali so všetkou vervou, nakoľko to bol 10. ročník tejto prestížnej výstavy a tak ako každý vystavovateľ, aj my sme chceli s našou kolekciou holsteinskeho dobytku uspieť. Naša snaha nebola márna a výsledok stojí skutočne za povšimnutie, keď sme si odniesli tieto ocenenia:

               

                          1.miesto holsteinske jalovice do ½ roka         

                          3.miesto holsteinske jalovice do ½ roka

              1.miesto holsteinské jalovice do 1. roka

              1.miesto holsteinské kravy

              a čestné uznanie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

              Naše uznanie patrí všetkým zainteresovaným žiakom a zamestnancom školského hospodárstva, ktorí sa na tomto úspechu podieľali.

          • Enviromentálne aktivity - zachytávanie dažďovej vody
            • Enviromentálne aktivity - zachytávanie dažďovej vody

              27. 8. 2015

              Škola v rámci enviromentálnych aktivít urobila počas tohtoročných letných prázdnin vo vlastnej réžii so svojimi zamstnancami malý enviromentálny projekt zameraný na stále vzácnejšiu životodárnu vodu, konkrétne na zavlažovanie plodín v školskej záhrade.

              Jedná sa o zachytávanie dažďovej vody zo strechy unimobuniek, jej zhromažďovanie v nádrži a následné zavlažovanie zeleniny v skleníkoch samospádom.

              Tento projekt bude slúžiť žiakom ako model hospodárenia s dažďovou vodou a jej prednosťami v porovnávaní s vodou studničnou.

              Ľudovít Škrabák

              Do galérie Školský enviroment boli pridané fotografie.

          • Vzácne mláďa.
            • Vzácne mláďa.

              27. 8. 2015

              Naša škola už niekoľko rokov chová gekončíkov, ktoré v chove cudzokrajných zvierat sú zaujímavé tým, že pochádzajú z juhovýchodnej Ázie a dožívajú sa 20 rokov veku.

              Nám sa 25. augusta v terárijných podmienkách po dvojmesačnej inkubačnej dobe narodilo prvé mláďa gekončíka nočného, ktorý ako vidieť na fotografiách sa má čulo k svetu.

              Takže mu prajeme príslovečnú dlhovekosť.

              Ľudovít Škrabák

          • Kráľovský festival cesnaku
            • Kráľovský festival cesnaku

              17. 8. 2015

              Občianske združenie Slovenský cesnak zorganizovalo 15. Augusta Kráľovský festival cesnaku, ktorý sa konal v Dolnom Srní. Naša škola s týmto združením spolupracuje a v rámci výmeny skúseností sme tento festival navštívili. Mohli sme tu vidieť kvalitu úrody dvoch desiatok odrôd cesnaku, ktoré prezentoval predseda združenia Ing. Július Kráľ (na foto druhý z prava).

               

          • Príprava zvierat na  agrokomplex
            • Príprava zvierat na agrokomplex

              17. 8. 2015

              Termín národnej výstavy Agrokomplex v Nitre sa blíži, a tak ako každý rok aj v tomto roku budeme súťažiť s našimi zvieratami v oblasti dojníc a mladých jalovíc. Preto aj napriek tropickým horúčavám príprava zvierat je na pulze dňa, kedy okrem strihania, čistenia, ošetrovania paznechtov a rohov sa učia chodiť spolu s vodičmi zvierat, na čo sa podieľajú naši súčasní aj bývalí žiaci.

                   

          • Vinárstvo JM Doľany
            • Vinárstvo JM Doľany

              20. 7. 2015

              Do galérie Vinárstvo JM Doľany boli pridané fotografie.

              Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave v tomto roku prevzala záštitu nad višňovým sadom vo vinárstve JM Doľany. Toto významné vinárstvo v rámci zaujímavého a nie bežného projektu „Privátne višne“, poskytlo záujemcom členstvo v Estate Cherry Clube, kde obdržali pravé višňové produkty vyrobené tradičnou receptúrou ako višňové víno, višňový sirup, višňový džús, višňový kompót a višňový džem. Posledným produktom tejto sezóny boli čerstvé višne, ktoré si členovia clubu mohli obrať 4. júla priamo zo svojej višne, ktorú dostali do vienka pri preberaní certifikátu.

              SOŠPaSV v Trnave so svojimi žiakmi zainteresovanými v tomto projekte oceňuje spoluprácu s Vinárstvom JM Doľany a jeho majiteľom Ing. Mikušom na príkladnom type odborného vzdelávania, ktoré realizuje v praxi formou duálneho vzdelávania.

              Prajeme veľa nových úspešných nápadov tomuto progresívnemu vinárstvu.

               

              Ing. Ľudovít Škrabák

                 riaditeľ školy

               

              Do galérie Vinárstvo JM Doľany boli pridané fotografie.