• Novinky

            • Mladý ekofarmár

              27. 3. 2018

              Do galérie Mladý ekofarmár boli pridané fotografie.

              Mlieko je potravina, ktorú nie je potrebné konzumentom zvlášť predstavovať, pretože sa s ňou stretajú počas celého života. K tomu, aby sa táto nenahraditeľná potravina dostala na náš stôl existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvnia jej kvalitu. Prvý dôležitý činiteľ je chov zdravého stáda kráv. Pri jej získavaní je potrebná hygienicky vyhovujúca dojacia technika prispôsobená fyziológii vemena. Najdôležitejšie miesto zaujíma dojič, ktorý musí mať teoretické vedomosti o mliečnej žľaze, technike dojenia, ošetrenia, uchovávania a hodnotenia mlieka a samozrejme s tým spojené praktické zručnosti.

              Aby sme vychovali absolventov spĺňajúcich tieto požiadavky, tak je každoročne na Slovensku usporiadaná súťaž Mladý ekofarmár, ktorá v tomto roku má poradové číslo 19. Pred celoslovenským stretnutím tých najlepších žiakov SOŠ zameraných na poľnohospodárstvo prebiehajú školské a regionálne súťaže.

              Už tradične niekoľko rokov za sebou prebieha regionálna súťaž u nás, pretože máme vytvorené optimálne podmienky pre jej usporiadanie. Ihneď vedľa školy je k dispozícii školské hospodárstvo, na ktorom v dojárni prebieha praktická časť – dojenie. Pripomíname, že všetky podmienky na jej priebeh sú splnené i tým, že v šľachtiteľskom chove holstejnského dobytka už po desaťročia sa dosahuje zaradenie mlieka do triedy Q.

              Žiaci majú pre absolvovanie teoretickej časti – testu veľmi dobrú východiskovú pozíciu, pretože majú možnosť študovať z učebníc, ktorými sú autormi naši učitelia. V škole sú taktiež priestory na vykonanie ďalších častí súťaže a to chemické laboratórium, v ktorom sa hodnotí mlieko z hľadiska jeho kvality po nutričnej i hygienickej stránke.

              V tomto roku dňa 22. marca sa súťaže okrem našich žiakov (do nej zaraďujeme starších ako aj mladších žiakov) zúčastnili i dlhoroční súťažní partneri a to žiaci zo SOŠRV z Dunajskej Stredy. Po ukončení regionálnej súťaže do celoslovenskej postupujú prví piati úspešní súťažiaci.

              Po celkovom vyhodnotení do celoslovenskej súťaže z našich žiakov postupujú štyria – Natália Baničová, Matúš Goláň (obaja IV.B trieda) a z mladších, veľmi dobre si počínajúcich žiakov z II. B triedy sú to Michal Radošovský a Alexandra Rábarová.

            • Výročná členská schôdza včelárov opäť u nás

              27. 3. 2018

              Pre každého poľnohospodára je jar očakávaným obdobím, kedy začína svoje práce. Na ich začiatku vykoná prehliadku tých výrobných faktorov, s ktorými bude pracovať počas vegetačného obdobia. Agronómi sa zameriavajú na stav pôdy a porastov, záhradkári sa púšťajú do ošetrovania ovocných drevín. Aby sa v poľnohospodárstve na rastlinách vyžadujúcich opeľovanie dosiahli veľmi dobré úrody je potrebná včela medonosná. U nej v nedávnych dňoch včelári vykonali prvé prehliadky svojich včelstiev. Ako so včelami pracovali počas minulého roka, ako prezimovali a aká je ich sila už zistili.

              Po tejto prvej a významnej práci na druhej strane sa stretli v rámci výročnej členskej schôdze Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov v Trnave konanej dňa 25. marca 2018 v aule SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave, ktorá sa v týchto priestoroch konala už po dvadsiaty tretí raz. Na nej okrem obvyklého programu ich privítal Ing. Ivan Tománek – poverený funkciou riaditeľa školy. Ten pri privítaní konštatoval, že si nedokáže predstaviť iné miesto, v ktorom by včelári mali schôdzu konať.

              Každoročne dôležitou súčasťou schôdze z odborno-metodického hľadiska býva i odborná prednáška vždy na slovo vzatého odborníka. V tomto roku ju realizoval Doc. Ing. Róbert Chlebo, PhD. zo  Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktorú nám ako poľnohospodárom nie je taktiež potrebné bližšie predstavovať. Problematika prednášky sa orientovala na technológiu chovu včiel nielen u nás, ale aj vo svete, prevenciu proti negatívnym javom včelstva, ale i škodlivým činiteľom spôsobených nesprávnymi zásahmi pri ošetrovaní poľnohospodárskych kultúr. Prednáška ako tradične nám poskytla mnoho dôležitých informácií a bola prepojením časti školského vzdelávacieho programu zameraného na chov hospodárskych zvierat so včelárskou praxou.

                                                                                                        Ing. Ján Piešťanský

            • 2% z dane z príjmu

              21. 2. 2018

              Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Finančné prostriedky budú použité na rekonštrukciu žiackych šatní.

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Občianske združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Návod ako postupovať nájdete v nasledujúcom linku.      Ďakujeme

            • Školská súťaž stredoškolskej odbornej činnosti

              2. 3. 2018

              Dňa 2. marca kedy väčšina žiakov už pomýšľala na jarné prázdniny sa na škole uskutočnila súťaž SOČ. Tento rok mala z časového hľadiska dve jubileá. Na Slovensku slávi 40. výročie jej založenia a na škole zase 35 rokov jej aktívneho trvania. Každým rokom sa na nej zúčastňuje rôzny počet súťažiacich. Žiaci počas uvedeného obdobia najviac súťažili v odboroch vyplývajúcich z odborného zamerania školy – poľnohospodárstvo a biológia. Tí, ktorí majú určité záľuby sa orientovali i na využitie voľného času, ale i v ňom najčastejšie súťažné práce boli spojení s prírodou.

              Po odborno-metodickej stránke tohtoročná SOČ, i keď bola v réžii iba dvoch „štvrtáckych“, no na druhej strane veľmi kvalitných súťažných prác sa orientovala na pestovanie netradičných poľnohospodárskych kultúr. Z celospoločenského pohľadu práve pestovanie týchto rastlín ide do popredia.

              Žiačka Denisa Gazdíková vypracovala prácu Vyhodnotenie pokusov s pestovaním netradičných tekvicovitých kultúrnych rastlín. Jej spolužiak, Pavol Bernát si zvolil tému Zhodnotenie pestovania  tvrdej ozimnej pšenice  v PVOD Bíňovce za roky 2015-2017.

              Obaja súťažiaci veľmi dobre prezentovali svoje práce po odborno-metodickej stránke a s orientáciou na odbornú prax. Preto postúpili do krajskej súťaže, v ktorej im prajeme veľa úspechov.

            • NAJ agro dievča a NAJ agro chlapec - sme úspešní

              16. 2. 2018

              Deň 14. február sme v tomto roku mohli sledovať z troch pohľadov.

              Pre mladých ľudí sa niesol v znamení sviatku sv. Valentína a pre kresťanov zase predstavoval Popolcovú stredu. Tretím pohľadom bol ten, že pre štyroch žiakov našej školy, ktorí postúpili do semifinále celoslovenskej súťaže NAJ agro dievča a NAJ agro chlapec bola práve účasť, v tomto už poradí šiestom podujatí.

              Meranie síl na ňom nie je orientované tým smerom, že súťažiaci rieši konkrétnu zadanú úlohu, ale po úvodnom predstavení sa odpovedá na otázky z poľnohospodárskej problematiky kladené moderátorom. Pritom samozrejme musí mať nielen vedomosti, ale i kultivované vystupovanie. Moderátorom už tradične býva vydavateľ odborných mesačníkov Agromagazín a Slovenský chov Ján Huba. Tento rok sa zameral na okruhy reprodukcie rastlín a živočíchov a na prvovýrobu potravín. Pre objektívnosť vyhodnocovania odpovedí súťaž pozorne sledovala a hodnotila porota, ktorej velil skúsený redaktor Farmárskej revue Ján Škorňa. Aby sa súťaž stala naozaj objektívnou, tak na jej konci - pred záverečným vyhodnotením predstavil súťažiaci žiak svoje vízie, ktoré sú orientované na to, ako sa chce uplatniť v poľnohospodárstve.

              Naši štyria reprezentanti si na súťaži počínali veľmi dobre a je im potrebné rovnako poďakovať všetkým. Pretože do finále sa nemôže prebojovať každý, tak predsa trom sa to podarilo. V mesiaci apríl im držme palce!

            • Deň otvorených dverí

              19. 2. 2018

              Žiaci deviateho ročníka základnej deväťročnej školy stoja pred dôležitým životným rozhodnutím – v akom štúdiu chcú po jej ukončení pokračovať. Informácií, ktoré o jednotlivých typoch stredných škôl dostávajú sú z rôznych zdrojov, počnúc školou, končiac rodinou. Medzi veľmi významné informačné zdroje patrí i návšteva školy cestou dňa otvorených dverí. Tu sa majú možnosť dozvedieť o náplni ponúkaných študijných odborov a zameraní, uplatnení sa po ukončení štúdia, či prijímacích skúškach. Tým dôležitejším faktorom je vidieť podmienky, v ktorých sa štúdium uskutočňuje, príp. vidieť zaujímavosti, ktoré taktiež škola ponúka.

              Na dni otvorených dverí, ktorý sa uskutočnil 15. januára 2018 sa žiaci, ale i ich rodičia zaujímali hlavne o štúdium odborných predmetov rastlinnej a živočíšnej výroby, mechanizácie, kynológie, veterinárstva a širokej škály ekonomických predmetov. Mali možnosť prezrieť si malé a veľké mechanizačné prostriedky, ale i školské hospodárstvo, na ktorom sa vykonáva odborná prax. Väčšinu informácií sprostredkovávali záujemcom žiaci a možno aj ich budúci spolužiaci našej školy. Pútačom návštevy boli ukážky výcviku psov, pričom nám pomohli spestriť tento program i príslušníci policajného zboru.

              Návštevníci poľnohospodárstvo videli nielen očami, ale mohli si ním príjemne podráždiť chuťové poháriky pri ochutnávke jogurtov, tvarohu alebo syra, ktoré boli vyrobené z veľmi kvalitného mlieka školského hospodárstva, pod odborným vedením učiteliek predmetov hygiena potravín a odborná prax ako i s úsmevom podávané žiačkami školy.

            • Lineárne hodnotenie hovädzieho dobytka

              29. 1. 2018

              Poľnohospodárstvo si je ťažko predstaviť bez živočíšnej výroby a poľnohospodársku školu bez školského hospodárstva. Taktiež vyučovanie odborných predmetov musí spájať teóriu a prax, čo potvrdzuje i jedna z didaktických zásad. Ak chceme dosiahnuť na odbornej škole veľmi dobré výsledky nie je možné opomenúť ďalšie zásady - odbornosti a vedeckosti, ktoré si vyžaduje nielen vyučovací proces, ale i samotná výroba.

              Tieto zásady už dlhé roky uplatňuje Školské hospodárstvo Trnava, čo ho vynieslo nielen na pozíciu šľachtiteľského chovu holsteinského dobytka, ale i zaradilo medzi Top farmy. Aby postavenie bolo ešte efektívnejšie, tak toto účelové zariadenie umožňuje, aby si v ňom žiaci skvalitnili vyučovací proces priamou účasťou na dôležitých akciách týkajúcich sa prepojenia učebných osnov s výrobnou praxou.

              Dňa 19. januára 2018 prebehlo na školskom hospodárstve lineárne hodnotenie kráv, ktoré mali možnosť sledovať žiaci druhého ročníka študijného odboru agropodnikanie. Hodnotenie nielenže vykonával, ale i odborne vysvetľoval medzinárodne uznávaný hodnotiteľ pán Csaba Dénes. S vysokou dávkou odbornosti a v našom prípade i didaktiky sa orientoval na hodnotenie hlavných súhrnných znakov: celkové hodnotenie tela kravy, vemeno, končatiny, mliečnu pevnosť a telesnú stavbu. Samozrejme, že u hodnotených zvierat nepozabudol poukázať na skutočnosť ako jednotlivé znaky súvisia s úžitkovosťou, príp. zdravotným stavom zvieraťa

              Účasť žiakov pri výkone uvedenej plemenárskej metódy bola veľmi vhodná, ba priam povedané až žiaduca, pretože na najbližších vyučovacích hodinách v predmete chov hospodárskych zvierat, kedy bude preberaný tematický celok vlastnosti hospodárskych zvierat sa položili odborno-metodické základy cieľov dosiahnutia efektívnosti výchovno-vzdelávacieho procesu odborného predmetu.

              Ján Piešťanský

              SOŠPaSV Trnava

            • NAJ agro - chlapec / dievča

              20. 12. 2017

              Koncom decembra sa na našej škole uskutočnilo školské kolo prestížnej súťaže NAJ agro - chlapec / dievča.

              V kategórii Naj agro chlapec sa na prvých miestach umiestnili:

                               1. Cyril Novák

                               2. Mário Jakubovič

                               3. Patrik Pokorný

              V kategórii Naj agro dievča sa na prvých miestach umiestnili:

                               1. Alžbeta Reptová

                               2. Simona Kalická

                               3. Sabina Jurčová

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v semifinále, ktoré sa uskutoční v mesiaci február na výstavisku Agrokomplex v Nitre. 

            • Prax partnerskej školy z Poľska

              8. 12. 2017

              V dňoch 4. - 12. decembra 2017 absolvovala na našej škole prax skupina žiakov veterinárneho zamerania z partnerskej školy Zespół Szkół Spożywczych zo Zabrze. Cieľom praxe bolo oboznámiť sa so štúdiom v študijnom odbore veterinárne zdravotníctvo a hygiena u nás a porovnať ho s tým poľským. I keď sa jednalo o žiakov prvého ročníka, tak ich zaujal náš predmet odborná prax, na ktorej im naši žiaci ukázali pitevnú techniku a diagnostikovanie chorôb na napadnutých orgánoch malých zvierat. Po odbornej stránke sa oboznámili i so zooveterinárnymi podmienkami chovu nosníc v Biogal, a.s. Špačince. Zo záujmovej činnosti si mohli vyskúšať svoje kreatívne zručnosti pri zhotovovaní vianočných výzdob na Mikulášskom trhu v aule školy. V rámci poznávacej činnosti navštívili hlavné mesto Slovenska Bratislavu a osobného vyžitia zase vianočné trhy ako v Bratislave, tak i v Trnave.

            • Vianočné trhy

              23. 11. 2017

              Predvianočná atmosféra sa pomaly vkráda do každej rodiny a na námestia miest. Na nich prebiehajú vianočné trhy, ktoré majú niekoľko cieľov. Najdôležitejší je ten, aby sa ľudia na nich zbližovali nielen pri ich návšteve, ale i tým, že pre svojich blízkych, priateľov alebo známych vyberieme aspoň malý, symbolický darček, ktorý ich poteší.

              Vianočné trhy sa po prvý raz uskutočnili dňa 6. decembra 2017 i na našej škole, pričom žiaci na nich prezentovali svoj talent výrobou umeleckých (i keď iba amatérskych) predmetov z prírodných materiálov. Tí, ktorí nás poctili svojou návštevou si zároveň prezreli i interiér školy - hlavne teráriá, pre ktoré je skôr typické teplo, ako predvianočná zima. Teplo vyvoláva hrejivý pocit, ktorý sme sa snažili vytvoriť pre každého návštevníka, čo sa i organizátorom - žiakom školy vydarilo.

            • Návšteva z Istituto Superiore Polispecialistico "San Paolo" di Sorrento

              2. 11. 2017

              Nakoľko si naša škola urobila veľmi dobré meno v Taliansku nielen ohľadom pokusnej činnosti, ale i pri organizovaní rôznych podujatí kultúrno-spoločenského charakteru, tak nás Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave zaradil do spolupráce pri napĺňaní ďalších projektov realizovaných talianskymi odbornými školami.

              Ešte koncom školského roka nás požiadal o pomoc zavŕšiť projekt pod názvom "La dieta mediterranea" (prel.: stredozemné stravovanie), ktorý na Slovensku chcel predstaviť Istituto Superiore Polispecialistico "San Paolo" di Sorrento (NA) (Polišpecializovaná stredná odborná škola v Sorrento, okr. Neapol) cestou výstavy typickej tradičnej kuchyne regiónu Campania spojenou s ukážkou varenia niektorého obľúbeného jedla. Zaujímavosťou tohto projektu financovaného Talianskym ministerstvom školstva je aj to, že pod záštitou veľvyslanectiev Talianskej republiky v rôznych krajinách sveta sa v posledný týždeň mesiaca novembra organizujú dni talianskej kuchyne, ktoré môžu byť propagované práve cestou škôl.

              V spolupráci s talianskou stranou sme sa podelili dve stredné odborné školy v období od 24. do 27. októbra 2017. Bola to SOŠ obchodu a služieb v Trnave, ktorá usporiadala výstavu spomínanej kuchyne a naša škola, pretože taliansky partner sa mal záujem zoznámiť i s poľnohospodárskym školstvom, obohatiť si z neho poznatky a rozšíriť si zážitky z krátkeho pobytu na Slovensku. Vzhľadom k tomu, že talianska stredná odborná škola má študijné zamerania orientované na gastronómiu, turistiku a ekonomiku tak na našej škole bola päťčlennej delegácii  predstavená problematika chovu domácich a cudzokrajných zvierat, ale aj aranžovanie z prírodných materiálov. Na škole si preto prezrela ukážky aranžérskej tvorby a priestory chovu cudzokrajných zvierat. Na školskom hospodárstve sa Taliani zase zaujímali o chov hovädzieho dobytka, výrobu mlieka a jeho predaj prostredníctvom automatu.

               

              Delegáciu zo Sorrento (NA) sprevádzal odborný učiteľ Ján Piešťanský.

              Talianski partneri nakoľko majú v svojom študijnom zameraní i turizmus, tak sa zaujímali o využívanie prírodných materiálov na výzdobu interiérov.

              Talianski učitelia a žiaci pri prehliadke odchovu teliat na Školskom hospodárstve v Trnave.

              (zdroj obrázkov: Helena Ustaníková)