• Novinky

            • Lineárne hodnotenie hovädzieho dobytka

              29. 1. 2018

              Poľnohospodárstvo si je ťažko predstaviť bez živočíšnej výroby a poľnohospodársku školu bez školského hospodárstva. Taktiež vyučovanie odborných predmetov musí spájať teóriu a prax, čo potvrdzuje i jedna z didaktických zásad. Ak chceme dosiahnuť na odbornej škole veľmi dobré výsledky nie je možné opomenúť ďalšie zásady - odbornosti a vedeckosti, ktoré si vyžaduje nielen vyučovací proces, ale i samotná výroba.

              Tieto zásady už dlhé roky uplatňuje Školské hospodárstvo Trnava, čo ho vynieslo nielen na pozíciu šľachtiteľského chovu holsteinského dobytka, ale i zaradilo medzi Top farmy. Aby postavenie bolo ešte efektívnejšie, tak toto účelové zariadenie umožňuje, aby si v ňom žiaci skvalitnili vyučovací proces priamou účasťou na dôležitých akciách týkajúcich sa prepojenia učebných osnov s výrobnou praxou.

              Dňa 19. januára 2018 prebehlo na školskom hospodárstve lineárne hodnotenie kráv, ktoré mali možnosť sledovať žiaci druhého ročníka študijného odboru agropodnikanie. Hodnotenie nielenže vykonával, ale i odborne vysvetľoval medzinárodne uznávaný hodnotiteľ pán Csaba Dénes. S vysokou dávkou odbornosti a v našom prípade i didaktiky sa orientoval na hodnotenie hlavných súhrnných znakov: celkové hodnotenie tela kravy, vemeno, končatiny, mliečnu pevnosť a telesnú stavbu. Samozrejme, že u hodnotených zvierat nepozabudol poukázať na skutočnosť ako jednotlivé znaky súvisia s úžitkovosťou, príp. zdravotným stavom zvieraťa

              Účasť žiakov pri výkone uvedenej plemenárskej metódy bola veľmi vhodná, ba priam povedané až žiaduca, pretože na najbližších vyučovacích hodinách v predmete chov hospodárskych zvierat, kedy bude preberaný tematický celok vlastnosti hospodárskych zvierat sa položili odborno-metodické základy cieľov dosiahnutia efektívnosti výchovno-vzdelávacieho procesu odborného predmetu.

              Ján Piešťanský

              SOŠPaSV Trnava