• Novinky

            • Vianočné trhy

              23. 11. 2017

              Predvianočná atmosféra sa pomaly vkráda do každej rodiny a na námestia miest. Na nich prebiehajú vianočné trhy, ktoré majú niekoľko cieľov. Najdôležitejší je ten, aby sa ľudia na nich zbližovali nielen pri ich návšteve, ale i tým, že pre svojich blízkych, priateľov alebo známych vyberieme aspoň malý, symbolický darček, ktorý ich poteší.

              Vianočné trhy sa po prvý raz uskutočnili dňa 6. decembra 2017 i na našej škole, pričom žiaci na nich prezentovali svoj talent výrobou umeleckých (i keď iba amatérskych) predmetov z prírodných materiálov. Tí, ktorí nás poctili svojou návštevou si zároveň prezreli i interiér školy - hlavne teráriá, pre ktoré je skôr typické teplo, ako predvianočná zima. Teplo vyvoláva hrejivý pocit, ktorý sme sa snažili vytvoriť pre každého návštevníka, čo sa i organizátorom - žiakom školy vydarilo.

            • Návšteva z Istituto Superiore Polispecialistico "San Paolo" di Sorrento

              2. 11. 2017

              Nakoľko si naša škola urobila veľmi dobré meno v Taliansku nielen ohľadom pokusnej činnosti, ale i pri organizovaní rôznych podujatí kultúrno-spoločenského charakteru, tak nás Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave zaradil do spolupráce pri napĺňaní ďalších projektov realizovaných talianskymi odbornými školami.

              Ešte koncom školského roka nás požiadal o pomoc zavŕšiť projekt pod názvom "La dieta mediterranea" (prel.: stredozemné stravovanie), ktorý na Slovensku chcel predstaviť Istituto Superiore Polispecialistico "San Paolo" di Sorrento (NA) (Polišpecializovaná stredná odborná škola v Sorrento, okr. Neapol) cestou výstavy typickej tradičnej kuchyne regiónu Campania spojenou s ukážkou varenia niektorého obľúbeného jedla. Zaujímavosťou tohto projektu financovaného Talianskym ministerstvom školstva je aj to, že pod záštitou veľvyslanectiev Talianskej republiky v rôznych krajinách sveta sa v posledný týždeň mesiaca novembra organizujú dni talianskej kuchyne, ktoré môžu byť propagované práve cestou škôl.

              V spolupráci s talianskou stranou sme sa podelili dve stredné odborné školy v období od 24. do 27. októbra 2017. Bola to SOŠ obchodu a služieb v Trnave, ktorá usporiadala výstavu spomínanej kuchyne a naša škola, pretože taliansky partner sa mal záujem zoznámiť i s poľnohospodárskym školstvom, obohatiť si z neho poznatky a rozšíriť si zážitky z krátkeho pobytu na Slovensku. Vzhľadom k tomu, že talianska stredná odborná škola má študijné zamerania orientované na gastronómiu, turistiku a ekonomiku tak na našej škole bola päťčlennej delegácii  predstavená problematika chovu domácich a cudzokrajných zvierat, ale aj aranžovanie z prírodných materiálov. Na škole si preto prezrela ukážky aranžérskej tvorby a priestory chovu cudzokrajných zvierat. Na školskom hospodárstve sa Taliani zase zaujímali o chov hovädzieho dobytka, výrobu mlieka a jeho predaj prostredníctvom automatu.

               

              Delegáciu zo Sorrento (NA) sprevádzal odborný učiteľ Ján Piešťanský.

              Talianski partneri nakoľko majú v svojom študijnom zameraní i turizmus, tak sa zaujímali o využívanie prírodných materiálov na výzdobu interiérov.

              Talianski učitelia a žiaci pri prehliadke odchovu teliat na Školskom hospodárstve v Trnave.

              (zdroj obrázkov: Helena Ustaníková)